روزه حائض و نفساء

از ویکی احکام
نسخهٔ تاریخ ‏۱۴ مارس ۲۰۲۴، ساعت ۱۳:۰۴ توسط Thaniashar (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «طبق نظر آیت الله سیستانی: یکی از شرایط اختصاصی بانوان برای وجوب روزه، این است که زن در ایام حیض و نفاس نباشد؛ لذا روزۀ زن حائض و نفساء باطل می‌باشد؛ گرچه زمان کوتاهی از روز خون ببیند. '''ن...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

طبق نظر آیت الله سیستانی:

یکی از شرایط اختصاصی بانوان برای وجوب روزه، این است که زن در ایام حیض و نفاس نباشد؛ لذا روزۀ زن حائض و نفساء باطل می‌باشد؛ گرچه زمان کوتاهی از روز خون ببیند.

نکته: روزه‌گرفتن بر زن مستحاضه واجب است.

استفتائات

منابع فقهی

توضیح المسائل

مسأله ۱۶۱۰ ـ اگر زن بعد از اذان صبح از خون حیض یا نفاس پاک شود، یا در بین روز خون حیض یا نفاس ببیند، اگرچه نزدیک مغرب باشد، روزه او باطل است.

رساله جامع

مسأله ۸. بر زنی که حائض یا نفساء است روزه واجب نیست، هرچند حیض یا نفاس در قسمتی از روز باشد و بعد از برطرف شدن عذر واجب است آنها را قضا نماید.

مسأله ۲۲. روزۀ زن حائض یا نفساء صحیح نمی‌باشد، هرچند حیض یا نفاس وی در قسمتی از روز باشد.

بنابراین، زنی که بعد از اذان صبح ماه مبارک رمضان، مثلاً هنگام طلوع آفتاب، از حیض یا نفاس پاک شده، نمی‌تواند آن روز را روزه بگیرد؛ همچنین زنی که پاک بوده و روزه گرفته، چنانچه در عصر روز ماه مبارک رمضان مثلاً ده دقیقه به غروب آفتاب مانده، حائض یا نفساء شده باشد، روزۀ آن روز وی باطل است.

مسأله ۲۳. اگر زن برای اینکه حیض نشود و بتواند روزه بگیرد، قرص جلوگیری از عادت ماهانه مصرف کند و به علّت استعمال آن، عادت نشود، روزه‌اش صحیح است.

مسأله ۱۲۵. اگر زن روزه‌دار بعد از اذان مغرب متوجّه شود که حیض شده و نداند آغاز حیض وی در بین روز واقع شده یا بعد از اذان مغرب بوده، روزۀ آن روز وی صحیح است.

مسأله ۱۲۶. اگر زنی که حائض بوده بعد از اذان صبح ماه رمضان از خواب بیدار شود و ملتفت شود از حیض پاک شده است و شک نماید قبل از اذان صبح از حیض پاک شده یا بعد از آن، روزۀ آن روز بر وی واجب نیست و باید قضای آن را انجام دهد؛

امّا اگر زن در بین روزی که روزه گرفته شک نکند و بعد از اذان مغرب شک نماید که قبل از اذان صبح از حیض پاک شده یا بعد از آن، روزۀ آن روز وی صحیح است.

مسأله ۱۴۵. در موارد زیر واجب است مکلّف قضای روزه را به‌جا آورد:

.... ۵. روزه‌هایی را که زن به جهت حیض یا نفاس نگرفته، بعد از برطرف شدن عذر، واجب است قضا نماید.

المسائل المنتخبه

بعد از مساله 465

احکام الصوم

یجب علی کلّ إنسان أن یصوم شهر رمضان عند تحقّق هذه الشروط:

.... ۴- الطهارة من الحیض والنفاس، فلا یجب علی الحائض والنفساء، ولا یصحّ منهما ولو کان الحیض أو النفاس فی جزء من النهار ....

منهاج الصالحین

مسألة ۱۰۲۶: یشترط فی صحّة الصوم أُمور :

.... ۳. الطهارة من الحیض والنفاس، فلا یصحّ من الحائض والنفساء ولو کان الحیض أو النفاس فی جزء من النهار .

عروه الوثقی

بعد از مساله 2501

فصل فی شرائط صحة الصوم[۱]

وهی أمور :

.... الرابع : الخلو من الحیض والنفاس فی مجموع النهار، فلا یصح من الحائض والنفساء إذا فاجأهما الدم ولو قبل الغروب بلحظة أو انقطع عنهما بعد الفجر بلحظة، ویصح من المستحاضة إذا أتت بما علیها من الأغسال النهاریة[۲].

بعد از مساله 2505

فصل فی شرائط وجوب الصوم

وهی أمور :

.... الخامس : الخلو من الحیض والنفاس، فلا یجب معهما وإن کان حصولهما فی جزء من النهار.

[ ۲۵۲۴ ] مسألة ۳ : یجب علی الحائض والنفساء قضاء ما فاتهما حال الحیض والنفاس، وأما المستحاضة فیجب علیها الأداء، وإذا فات منها فالقضاء.

  1. (فی شرائط صحة الصوم) : بالمعنی الجامع بین شرط المتعلق وشرط الأمر وشرط عدم لزوم القضاء عقوبة.
  2. (إذا أتت بما علیها من الأغسال النهاریة) : علی الأحوط الأولی کما تقدم.