محاسبه کفاره روزه

از ویکی احکام
محاسبه-کفاره-و-فدیه.png

یکی از سؤالاتی که زیاد پرسیده می‌شود این است که: «کفاره روزه را چگونه حساب و پرداخت کنیم؟»

پاسخ این سؤال کمی نیازمند دقت است. در متن زیر سعی شده به‌شکلی روشن و روان مسئله بیان شود.

توضیحی درباره محاسبه کفاره روزه

برای کفاره و فدیه هر روز، باید ۷۵۰ گرم غذا به نیازمند شرعی داده شود و مکلف در انتخاب نوع غذا، اختیار دارد که برنج، ماکارونی، آرد، نان یا ... را انتخاب کند.

پرداخت مبلغ طعام

اگر شخصی بخواهد به‌جای ۷۵۰ گرم، مبلغِ آن را به نیازمند بپردازد، باید مطمئن باشد که وی، معادلِ این پول را در مسیرِ همان غذایی مصرف می‌کند که کفاره بر اساس آن حساب شده است!

مثلاً: فردی که بنا دارد برای کفارۀ ۲۰ روز، ۱۵ کیلو غذا به فقیر بدهد، اگر این ۱۵ کیلو را بر اساس نرخ نانی حساب کند که کیلویی ۲۰ هزارتومان است، باید ۳۰۰ هزارتومان به فقیر بدهد تا به نیابت از او، ۱۵ کیلو نان برای خود تهیه کند، و اگر فقیر با این ۳۰۰ هزارتومان مثلاً  ۵ کیلو برنج ۶۰ هزارتومانی یا ۱۰ کیلو نانِ ۳۰ هزارتومانی تهیه کند، کفایت نمی‌کند.

علت اختلاف نرخ کفاره

ابهام دیگری که برای برخی افراد وجود دارد این است که: «چرا مبلغ کفاره دفاتر و خیریه‌ها متفاوت است؟»

روشن شد که کفاره، یعنی ۷۵۰ گرم طعام (و مبلغ ثابتی ندارد). حال دفاتر مراجع تقلید و نهادهای خیریه با توجه به نوع طعامی که برای فقرا تهیه می‌کنند، هزینۀ تهیه ۷۵۰ گرم و توزیع آن بین نیازمندان را محاسبه می‌کنند و بر همان اساس، مبلغی دریافت کرده و به وکالت از مکلف، همان طعام را به‌دست فقرا می‌رسانند.

یک دفتر نانِ کیلویی ۲۰ هزارتومانی بین نیازمندان توزیع کرده و مبلغ ۱۵۰۰۰ تومان دریافت می‌کند. دفتر دیگری ماکارونی بین فقرا توزیع کرده و از مراجعین مبلغ مثلاً  ۲۰۰۰۰ تومان یا بیشتر دریافت می‌کند.

پرداخت کفاره به قیمت روز

سؤال دیگری که گاهی پرسیده می‌شود این است که: «چرا کفاره پارسال باید به قیمت امسال پرداخت شود؟»

با توجه به توضیحات بالا، پاسخ این سؤال تقریباً روشن شد؛ زیرا گفتیم کفاره هر روز برابر است با ۷۵۰ گرم طعام، حال مکلف هر زمان بخواهد آن را پرداخت کند، باید یا خودِ طعام را به فقیر تحویل دهد، یا مبلغی بپردازد که فقیر بتواند با آن مبلغ ۷۵۰ گرم طعام تهیه کند.

•••••

برای اطلاع از مبلغ کفاره و پرداخت آن، به صفحه «پرداخت وجوهات» مراجعه کنید.